Rozenbottel

Dat rozenbottels gegeten worden door diverse vogels zal niet groot uitgemeten hoeven te worden. De ene vogelsoort eet het vruchtvlees de andere vogelsoort eet de zaden.

Er zijn verschillende soorten rozenbottels, de ene soort heeft grote bottels de andere soort heeft kleine bottels, dus ook kleine of grote zaden.Wat is de voedingswaarde van de rozenbottel, ze worden niet voor niets gegeten door de vogels?

Het rozenbottelzaad is in de handel te koop, waarom is het voor de meeste vogelsoorten die wij houden toch beter het zaad van de rozenbottel zelf te oogsten?

 

 

Welke rozenbottel soorten kennen we ;

  • Egelantier ( Rosa rubiginos,
  • Duinroos ( Rosa pimpinellifolia )
  • Bosroos (Rosa arvensis )
  • Hondroos ( Rosa canina )
  • Bottelroos ( Rosa villosa )
  • Viltroos ( Rosa tomentosa )


De Hondroos en de Egelantier zijn de rozen waarvan we het beste de bottels kunnen gebruiken voor onze zaad etende vogels. De Hondsroos heeft een kleine bottel. De egelantier een grote bottel. De Hondsroos met zijn kleine bottels gebruiken we voor de vogels zoals de elzensijs en alle zaad etende vogels die kleiner zijn. De Egelantier met zijn grote bottels gebruiken we voor de zaad etende vogels die groter zijn dan de elzensijs.


Voor de vruchten- en insectenetende vogels, die het vruchtvlees eten, is de Egelantier het beste te gebruiken. De bottel is groot, dus hoef je niet zoveel te oogsten. De voedingswaarden van de rozenbottel voor onze vogels ligt in het bereik van de vitaminen, zuren en cellulose ( bestanddeel van de koolhydraten ). Koolhydraten is ENERGIE voor onze vogels, deze zijn o.a. nodig om het motortje te kunnen laten draaien. Vliegen kost veel energie, energie hebben de vogels ook nodig om hun lichaamstemperatuur te kunnen regelen. De rozenbottel bevat de vitaminen B en C.

Daarnaast bevatten de bottels ook caroteen waaruit de vogel zijn vitaminen A kan maken. Vitaminen A is een in vet oplosbare stof, heeft de vogel nodig heeft voor de cel opbouw van o.a. de bloedvaten. Vogels die een rode kleur bezitten in hun verenkleed onttrekken vitaminen A uit het lichaam om in de ruiperiode de rode kleur van hun veren te kunnen maken.

Als de vogel niet genoeg vitaminen A kan aan maken, met andere woorden als ze te weinig caroteen binnenkrijgen, gaat dit ten kosten van de opbouw van o.a. de bloedvatcellen,waardoor bloedingen kunnen ontstaan met dodelijke afloop.

Vitaminen B is in water oplosbaar en kan niet voor reserve opgeslagen worden in het vogel lichaam, dus moet de vogel het opnemen met de voeding. Deze vitamine heeft een complex bereik in het vogellichaam en zou te ver gaan om dit hier uitgebreid aan te orde te stellen.

Om toch een beetje zicht te krijgen op de complexe vitaminen B, een kleine opsomming waarvoor een vogel deze vitaminen nodig heeft. Voor de ontwikkeling van het embryo, voor behoud van de eetlust, bij de stofwisseling van eiwitten, bij de stofwisseling van koolhydraten enz. Voor degene die deze materie interessant vinden en er zich verder in willen verdiepen, raad ik aan het boek te lezen

Voeding van Vogels, uitg. Thieme.

Vitaminen C vervult een functie bij de vorming van kraakbeen, bindweefsel, eischaal en de opbouw van de hormonen van de bijnierschors. Deze vitaminen worden in de lever opgeslagen.

Bij vruchten- en insectenetende vogels moeten we rekening houden met het gegeven dat deze vogels een bepaald enzym missen dat nodig is om in de lever vitaminen C uit glucose om te zetten.

Deze vogels hebben om deze reden dan ook veel belangstelling voor citrusvruchten. Als we pre-mixen voor het maken van universeel voer gebruiken of kunstmatige nectar geven is dit probleem uit de wereld, omdat het percentage vitaminen C dan goed is.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb