Mexicaanse Roodmus
Mexicaanse roodmussen
de Mexicaanse roodmus een ideale voliérevogel
koppel wildkleur & koppel bruine Mexicaanse roodmussen
Reeds een tiental jaar heb ik ervaring met de kweek van Mexicaanse- roodmussen, in het begin enkel met de wildkleur en sedert 2004 ook met de bruine mutatie. De Mexicaanse roodmus is een heel aangename vogel die zowel voor de zang als voor de mooie rode kleur van de man kan gehouden worden.
Mexicaanse roodmussen zijn eigenlijk heel gemakkelijke vogels ,wat voeding en onderhoud betreft hebben ze hetzelfde nodig als kanaries, dus als basis een goede zaadmengeling ,regelmatig eivoer en ook op de nutribird pellets zijn ze verzot. In een gezelschap volière passen ze zich heel snel aan, ze zullen zelden voor problemen met andere bewoners zorgen en trotseren de winterkoude zonder moeite.
de Mexicaanse roodmus als kweekvogel
Zowel de wildkleur als de bruine Mexicaanse roodmus lenen zich uitstekend om te kruisen met o.a. kanarie, groenvink ,goudvink, kneu, frater enz. Deze kruisingen doen het ook altijd goed op tentoonstellingen indien ze voldoende afgericht zijn, en tevens zijn de mannen uitstekende zangers! Persoonlijk kweek ik de Mexicanen per koppel in kweekkooien hoewel het in een voliére ook prima gaat. In een voliére of ruime kweek box kan men zonder problemen meerdere poppen met 1 man huisvesten, maar voor kruisingen hou je ze het best per koppel en zet je ze reeds in december bij elkaar.
de kweekperiode
Normaal kweek ik deze net als de kanaries in kweekkooien die voorzien zijn van twee nestgelegenheden ,deze kunnen zowel in de kooi als aan de buitenkant van het front bevestigd worden ,want de Mexicaanse roodmus is helemaal niet kieskeurig. Als nestgelegenheid gebruik ik zowel de gewone kanarie nestkastjes als de houten tralie nestkastjes afhankelijk van de gebruikte kooien. In de plastiek kanarienestkom bevestig ik wel een kokosnest om het omkeren van het nest te voorkomen. Als nestmateriaal gebruiken ze alles wat ze krijgen ,maar sisaltouw en kokosvezels zijn echter de belangrijkste nestmaterialen. Binnen twee weken zal het eerste nest klaar zijn waarna ze per broedsel meestal 4 eieren leggen. Na 6 dagen kan men zonder de eitjes uit het nest te nemen reeds zien of ze al dan niet bevrucht zijn omdat ze opmerkelijk donkerder geworden zijn. Na 13 dagen kippen de jongen uit en ze zullen door beide ouders gevoederd worden. Vanaf nu gaan we 2 a 3 maal per dag gewoon eivoer verstrekken en zelf geef ik de eerste dagen ook wat pinkies bij hoewel dit niet nodig is om de jongen groot te brengen. Maar bij kruisingen met inlandse vogels is dit echter wel noodzakelijk om de vogels vlot op stok te krijgen. Na 5 dagen gaan we de jongen ringen met een i ring en na 16 dagen zullen de jonge Mexicanen het nest verlaten. Ondertussen is de pop reeds aan het volgende nest begonnen want Mexicanen hebben 3 tot 4 nesten per seizoen. De eitjes worden dagelijks weggenomen om ze op de vierde dag terug te leggen zodat alle jongen gelijktijdig uitkomen en ondertussen zit de pop vast te broeden zodat de jonge Mexicanen de eitjes niet meer beschadigen. Na 1 maand worden de jongen in de voliére gezet waar ze aan de rui kunnen beginnen. Ondanks Mexicaanse roodmussen heel sterke vogels zijn blijkt de jeugdrui toch een delicate periode te zijn en komen er regelmatig sterfgevallen voor. Maar eens door de jeugdrui is het nog zelden dat er sterven ,tenzij van ouderdom.(worden tot 11 a 12 jaar oud , ik heb eens een pop van 11 jaar die nog 11 jongen groot bracht. In de voliére krijgen ze dagelijks rood eivoer, kanariemengeling, nutribird pellets, onkruidzaden en 5 maal per week cantaxantine in het drinkwater. Ik maak dit drinkwater dagelijks vers door het water op te warmen en 3 gram/liter cantaxantine toe te voegen, goed roeren tot alles opgelost is en daarna laten afkoelen. Deze kleurstof is nodig om de mannen mooi op kleur te krijgen, indien men geen kleurstof geeft zullen de mannen een geel-oranje kleur hebben. Vanaf oktober als alle vogels door de rui zijn is het niet meer nodig om kleurstof toe te voegen en krijgen ze gewoon drinkwater met 2 keer per week appelazijn en ook het eivoer gaat terug naar 2 keer per week.
Mexicaanse roodmussen doen het goed
Net als bij de kanaries geen kweekproblemen met de Mexicanen, met 3 tot 5 jongen per nest en geen enkel sterfgeval kan het niet beter, nog een dergelijke ronde en ben zeer tevreden van deze broedvogel die het eigenlijk altijd wel goed doet. Dit jaar kweek ik echter nog maar met 3 koppels en niet meer in kooien maar gewoon in de volières waar achteraf de jonge kanaries moeten inkomen. Dit zal achteraf voor de 2 de en 3 de ronde wel problemen geven maar een mens moet keuzes maken en gezien ik nu meer opteer voor wildzang vogels dan de voorbije jaren ,heb ik deze kooien gebruikt om de sijzen in te huisvesten. Gezien Mexicanen gemakkelijk broeden en toch goed op hun jongen passen kan het misschien nog meevallen om in de volière te kweken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb