Het slecht voeren van vogels

Slecht voeren of helemaal niet voeren van jongen in het nest, komt heel veel voor. De oorzaak daarvan ligt meestal bij de kweker zelf, het kan zijn dat de voorbereiding op de kweek niet optimaal was. Ook kan het een erfelijke kwestie zijn. Oudervogels die niet goed voeren daar kan men niet van verwachten dat de jongen daarvan later goed zullen voeren. Een mede oorzaak kan zijn bij aangekochte vogels, bij veel kwekers worden eieren overgelegd bij andere vogels die ze dan uitbroeden en groot brengen. Deze jongen kunnen in vele gevallen – als ze straks zelf jongen hebben – ook niet goed voeren. Het te dikwijls controleren van de nesten kan men beter achterwegen laten, als de pop te vaak van het nest af is koelen de eieren te veel af.

De jongen zullen dan later uit het ei komen, als ze al niet afgestorven zijn. Worden de jongen de jongen al wel geboren dan kunnen het zwakke vogels zijn en als ze dan ook nog slecht gevoerd worden, dan zijn ze ten dode opgeschreven. Voor vogels in een verwarmde volière of een onregelmatige temperatuur in de kweekruimte kan dat ook een oorzaak zijn, maar zolang die zowel in de nacht als op de dag niet onder de 10-12 graden komt, hoeft dat geen probleem te zijn. Is dat wel het geval dan komt de pop niet van het nest en worden de jongen niet gevoerd. De eerste 2 tot 3 dagen blijft het jong nog wel leven, omdat het de voeding heeft van de voedingsdooier, volgt er daarna geen aanvulling dan sterft het jong. Een ander probleem kan zijn een eivoer dat te veel eiwitten en vitamines bevat.

Veel kwekers voegen te veel aan vitamines en eiwitten toe, waardoor een eiwitvergiftiging en een overmaat aan vitamines optreed die dodelijk kan zijn. Het eivoer uit de handel is meestal goed van kwaliteit, als u iets toe wil voegen doe dit dan in de vorm van dierlijk eiwit. De meeste jongen onder de veertien dagen hebben een eiwitbehoefte van 22%, daarna volstaat het gewone eivoer uit de handel.

Ook het gebruik van gemalen hennep tijdens de kweek is niet aan te raden, de mannen worden veelte fel. Het is niet verkeerd om tijdens de voorbereiding de vogels 2x per week wat gemalen hennep te geven. Het is ook belangrijk dat de vogels voldoende vitamine E krijgen. Dit kunt u bereiken door bijvoorbeeld 5 eetlepels gebroken gepelde haver met daarover een halve eetlepel tarwekiemolie te doen en dit een paar uur laten intrekken. Dit doet u 2 x per week, zodra de vogels eieren gaan leggen stopt u hiermee, omdat de mannen te fel worden.

Jongen die goed worden gevoerd zitten na veertien dagen op de rand van het nest. Wat ik doe, is als de jongen 12 dagen oud zijn, dan hang ik het nest aan de ander kant van de kooi. De dag erna geef ik de pop een nieuw nest, zodat ze weer opnieuw kan beginnen. En nog een tip, als u een nestje heeft met onbevruchte eieren heeft, laat de pop de volle tijd uitzitten. Doe je dit niet en je kiept de eieren na 7 dagen weg, dan verstoor je de cyclus van de vogel met alle gevolgen van dien.Tot zover slecht voerende vogels

Veel succes Wim Stoop

Maak een Gratis Website met JouwWeb