De Europese kanarie

In West-Europa moeten ze daarom worden geringd met  wettelijk erkende ringen; ringmaat 2,5 mm. Kweken van Serinus serinus lukt meestal het best in ruime kweekkooien (minimumlengte 1.00 m) waarin het koppel alleen gehouden wordt.

Het komt wel voor dat het mannetje de pop tijdens het broeden geen rust gunt.

De zekere weg is de pop alleen in de kweekkooi laten; de man kan, in de nabijheid van de pop, even afgezonderd worden. Er wordt genesteld in zogenaamde nestkorfjes zoals in gebruik voor kanaries. ‘Girlitz’ is een gebruikelijke naam in Zuid-Nederland en is afgeleid van de roep. Serinus serinus zingt een liedje met hoge tonen. De kleurmutanten bruin en agaat bij de Europese kanarie zijn met kleurkanaries verkregen door kruising en terug paring.

 

De kweek en de broed van de Europese kanarie

Als nestgelegenheid kunnen we kiezen uit het populaire “ kapelletje “ , een aangekleed Harzerkastje of een aangeklede draadkorfje.

Het broedseizoen voor de Europese Kanarie begint in de tweede helft van april. Als nestmateriaal verstrekken we het z.g.n. “ sisal fibre “ , mos , kokosvezel , paarde haar en watten voor de binnenzijde van het nest.

De Europese kanarie nestelt het liefst in een goed aangeklede volière met o.a. conifeer , sparren takken en vlier struiken. De Europese kanarie nestelt het liefst in een goed aangeklede volière met o.a conifeer , sparren takken en vlierstruiken.
De Europese kanarie maakt een klein komvormig nest en legt tussen de 3 en 5 eitjes.

Na 13 dagen broeden komen de eitjes uit welke uitsluitend door het popje worden bebroedt.

De jonge vogels vliegen uit na ongeveer 15 dagen. De ringmaat voor de Europese kanariejongen bedraagt 2.3 mm. De ringen worden vooraf voorzien van een stukje ventielslang ivm het eventueel uitwerpen van de jongen.
De jonge vogels worden na het uitvliegen door de man nog ongeveer 10 dagen gevoerd .

Na ongeveer 3 maanden bezitten de jonge Europese kanaries hun volwassen kleed. In het najaar verwisseld de Europese Kanarie zijn prachtkleed voor zijn winterkleed.

 

Het broedseizoen voor de Europese Kanarie begint in de tweede helft van april. Als nestmateriaal verstrekken we het z.g.n. “ sisal fibre “ , mos , kokosvezel , paardenhaar en watten voor de binnenzijde van het nest. De Europese kanarie nestelt het liefst in een goed aangeklede volière met o.a. conifeer , sparrentakken en vlierstruiken.

De Europese kanarie nestelt het liefst in een goed aangeklede volière met o.a. conifeer ,

sparrentakken en vlierstruiken.

De Europese kanarie maakt een klein komvormig nest en legt tussen de 3 en 5 eitjes.

 

Na 13 dagen broeden komen de eitjes uit welke uitsluitend door het popje worden bebroedt.

De jonge vogels vliegen uit na ongeveer 15 dagen.

De ringmaat voor de Europese kanariejongen bedraagt 2.3 mm.

De ringen worden vooraf voorzien van een stukje ventielslang i.v.m. het eventueel uitwerpen van de jongen.
De jonge vogels worden na het uitvliegen door de man nog ongeveer 10 dagen gevoerd .

Na ongeveer 3 maanden bezitten de jonge Europese kanaries hun volwassen kleed.

In het najaar verwisseld de Europese Kanarie zijn prachtkleed voor zijn winterkleed.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb